;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 19-Oct-2006 09:57 Email | Share | Bookmark
Demam Biskut Raya II



Quote:
Apabila saja diumumkan hari raya, maka mulakanlah malamnya dengan aktiviti ibadat. Ini seperti memperbanyakkan solat sunat, bertasbih, bertakbir dan bertahmid sebagai tanda kesyukuran.

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan Tabrani dari Ubadah bin Soib menyatakan bahawa: "Sesiapa yang menghidupkan malam Aidilfitri dan Aidiladha dengan amalan yang baik dan ikhlas kerana Allah, maka tidak akan mati hatinya pada hari semua hati-hati akan mati, iaitu hari kiamat."

Pada pagi hari raya dimulakan dengan membersih diri, bersiap-siap untuk ke masjid menunaikan solat sunat Aidilfitri dan seterusnya menghidupkan ukhwah dengan kunjung mengunjung di kalangan saudara mara dan sahabat handai.



kakliza nak nak bagi lapuran..pasni kakliza nak packing baju....nak masak dan kemas umah ...
sahur nanti kakliza kakliza akan bertolak balik Alor Setar..

biskut yg dah siap..




kakliza gunakan resepi tat dahli/tat nenas kakliza ..
bakar doh yg dipam ngan acuan dahlia..then pamkan coklat cair dan hisakn ngan coklat chips putih..
anak kakliza dk hangkut sampai kena buat lagi..





kali ni kakliza buat biskut sarang semuat gunakan acuan maruku..
cukup senang.. puashati betui..aceli kkliza beli acuan tu sebab nak buat mee laksa dan juga putu mayung tu.. tehn cuba2 gunakan adunan sarang semut tu..best sekali..









kueh raya...

so sekali lagi kkliza mohon banyak2 mahap..sekiranya ada yg terkasar bahasa..terasa hati...
InsyaAllah kkliza kan balik semula ke Kertih pada 3 atau 4 raya...


Quote:

p/s: Balik dari kampun g nanti kakliza akan jawab soalan or komen adik2 disini....InsyaAllah

hanieliza reply...
zakiah zainudin zakiahzainudin@yahoo.com ~~ sorilah kakliza x pandai nak berpantun la...SELAMAT HARI RAYA... maaf zahir batin..
Alesya, Mama n Abah ~~ SELAMAT HARI RAYA..kakliza boleh bayangkan Alesya dengan baju kurung yg comel.. sure seronok...
zaza_97 ~~ SELAMAT HARI RAYA..boleh saja nak amik tu.tapi kena cakap awal2 so kkliza boleh buat lebih banyak sikit..
AN ~~ acuan muruku tu mmg tembaga kuning tu..kkliza beli kat s/market dekat umah kkliza..kueh raya tu ada yg orang tempah dan juag ada nak bagi mak mertua..jiran dan kawan2 sikit..tapi le ni dah nak abis..so nak kena buat lagi la nampaknya... SELAMAT HARI RAYA..maaf zahir batin...
ibu nadia ~~ SELAMAT HARI RAYA... sori la..kkliza x lalu kuala berang laa...
ishzah ~~ cantik pantun raya... ..SELAMAT HARI RAYA to U too..n TQ atas doa...
kuchai ~~ SELAMAT HARI RAYA...hanya kueh yg demam..kakliza alhamdulillah...sihat..
Ida ida@medix.com.my ~~ SELAMAT HARI RAYA...meriah tepi sempoi2 jer biskut kkliza..
wana ~~ SELAMAT HARI RAYA..TQ atas doa buat kakliza..
Acik ~~ SELAMAT HARI RAYA..kkliza amik tempahan juga tapi just a sikit jerrr..takut tak sempat nak buat...sbb kkliza x der helper...
Kak Leen aslinda217@yahoo.com ~~ SELAMAT HARI RAYA..maaf zahir batin juga dari kkliza.. n TQ atas doa perjalanan dari Leen.. biskut kkliza so sempoi jer...
Ibu Nabihah ~~ SELAMAT HARI RAYA..kakliza pun mohon maaf sekiranya trerkasar bahasa terlanjur kata.. semoga percubaan buat biskut sendri menyeronokkan kira kreatip sendirila tu...
MUZA ~~ SELAMaT HARI RAYA..maaf zahir batin dan juga kkliza halalkan segalanya..
siti samsena ctsamsena@hotmail.com ~~ TQ for the wish...kakliza juga ucapkan SELAMAT HARI RAYA..
syima ~~ TQ for the bunga...SELAMAT HARI RAYA..mmg seronok balik kampung but so penat laaaa..
MamaFaMi ~~ kkliza juga ucapkan SELAMAT HARI RAYA..maaf zahir batin..bab bertanya ni..kalau malu sure tak pandai...so kalau nak pandai jgn malu bertanya tauuu..acuan dahlia tu nanti kakliza tepekkan..InsyaAllah..
tie tie2103@yahoo.com ~~ W'salam..mmg kakliza tinggal kat Kerteh...nanti kakliza inform bila acar tu siap...tak yah beli..kakliza kasi free jer... SELAMAT HARI RAYA...n TQ atas doa buat kkliza..dah dapt no tepon..bolehlah kita sembang dan date nanti..hehhehehhe..
amy ~~ SELAMAT HARI RAYA juga..kakliza pun minta mahap juga atas kekurangan diri kkliza..alhamdulillah perjalanan kami telah selamat pergi dan balik..but very de penat sungguh...sebab so jauh sampai drive selama 12 -14 jam that day..
rossya ~~ SELAMAT HARI RAYA ...buat Rossya dan famili juga.. ada kueh raya tak..?
::hidayah :: ~~ SELAMAT HARI RAYA..semoga dengan adanya fp saperti kakliza dan beberapa fp masakan lain akan mengimprovekan lagi skill masakan u all akt perantauan nun..san TQ atas doa buat kkliza..
cokelatrawkz ~~ kakliza beli acuan maruku tu kat supermarket kat umah kkliza jer..rega RM27.00..asalnya kengkonon nak buat putu mayong.. but at last kkliza try mesin biskut sarang semut..dan resultnya..wallllaaaaaaaa..mmg sonang kojo den.... anyway..mmg kalau adunan keras mmg susah sikit nak tekan..sure habis kerut dahi menekan adunan tu...
ShelliShelli ~~ Salam Perkenalan juga...n SELAMAT HARI RAYA..semoga percubaan Sheli akan menghasilkan yg baik...InsyaAllah...
zakiah zainudin zakiahzainudin@yahoo.com ~~ kakliza juga ucapkan SELAMAT HARI RAYA..mahap zahir batin..waaaah meriah sekali acara raya kat umah Zakiah..mmg penatlaaa...kakliza pulak penat travelling sebab masa balik keumah kami trap dalam heavy traffic jam selama 3 jam sejauh 20 km ajer..
EDORAS ~~ alahai biskut orang lain pun sedap2 juga...biskut kakliza just sempoi2 jer...
rozeela ~~ syekali-syekala cuti-cuti mesia..n maube kakliza akan bercuti lagi minggu depan [maybe seminggu]..ikut asben meeting kat KL dan beli barang2..jumpa family kkliza pula.. ..but kakliza sure rindu nak tenguk tenet/pc...kkliza juga ucapkan SELAMAT HARI RAYA..juga maaf zahir batin...
amoi little_aomi@yahoo.com.my ~~ w'salam...selamat menjenguk fp kakliza ...selalunya set hot-plate tu ada jual kat kedai barang/perkakasan dapur ..maybe kat cokit ada kot..sedap buat sizzling mee or sizzling tau-foo tu..terliur la pulakkk..
ida ~~ mmg seronok beraya kat kampung..tapi agak penat la sikit..sebab kkliza adalah menantu sulung..macam mak jelaaa..lagipun kat kampung selalunya raya sure meriah dgn keluarga kunjung mengunjung...kkliza pun mohon maaf sekiranya terkasar bahasa terlanjur kata..so kira kita 0-0 la yer...
Acik ~~ sungguh terharu ada orang rindu dengan resepi kakliza...errr..dengna kakliza x rindu ker....
Hafiz & Elmy ~~ SELAMAT HARI RAYA..kira 0-0 laaa kann...nak jugak pos biskut tu tapi nanti jadi sagun pulak kang..baik u all try buat jer...
anna ~~ mmg banyak le b4 raya..arini dah tinggal sikitttttt..nampaknya kena buat lagi..tat nenas juga peberet kakliza..tapi anak2 suka cookies yg ada base coklat...biasalah kanak2 riang ni... nanti kakliza cuba buat kek lapis anna tu yer..
tikah ~~ w'salam..SELAMAT HARI RAYA..wahhhh..sedapnyaaaaaaaaaaa...
kakliza orang KL..balik Kedah [Anak Bukit] adalah umah mertua..dekatlah tu ngan Aloq Jangguih..tapi kg padang hassan tu kakliza tak tahu la...sori laaaa.. kakliza hanya ada kat A/Bukit sampai 2 raya jer..3 raya dah bertolak balik Kerteh/Tganu...






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net